Dick a James Strawbridgeovi: Nakládání a uzení - Doma a chutně

 

Nakládání a uzení - první kuchařská příručka ze série s názvem DOMA A CHUTNĚ. Přestaly vám chutnat věci zakoupené v obchodě? Přijdou vám všechny na jedno brdo? Chtěli byste si vyzkoušet něco nového? S touto příručkou nebudete mít problém nachystat si sami doma to, po čem doopravdy toužíte a na co máte chuť. A navíc, chutě můžete neustále obměňovat.

Když jsem pohlédla na obálku této knihy, hned jsem si vzpomněla na dědovu  po domácky připravovanou  šunku v udírně, kterou si kdysi sám vyrobil. Pokud jste někdy jedli něco podobného, jistě uznáte, že je to lahoda, kterou je dobré si čas od času dopřát. A proč si to nevyzkoušet sami? Tato příručka nám s tím dokonale pomůže. Představí nám různé druhy nakládání, sušení, nasolování, uzení a je pak jen na nás najít nějaký prostor, třeba na zahrádce a pustit se do toho.

V knize je nám představeno mnoho způsobů, jak danou ingredienci dochutit, co správného přidat. Je nám nabídnuto množství nádherně vypadajících receptů, například uzená kachna, vlastní domácí klobásy, nastudeno uzený losos a spousta dalších. Z těchto po domácky naložených ingrediencí můžeme vykouzlit další pokrmy.

Příručka určitě potěší ty, co si rádi vyzkouší něco nového. Vše je nám pěkným způsobem servírováno až pod nos a nám stačí si jen vybrat z velké škály nabízených pokrmů a dát se do toho. Autoři většinu pokrmů připravují z ingrediencí, které jsou běžně dostupné v našich obchodech. Velmi mě ale překvapilo, když jsem narazila na naložené citrony v ochucené soli. Přiznám se, že jsem o tom nikdy neslyšela. Teď už ale vím, že pokud je pak přidám k rýži a nebo kuskusu místo soli, tak pokrm získá úžasnou citrónovou příchuť.

Tato příručka je doplněna spoustou fotografií jak k postupům, tak i k hotovým pokrmům. Nad některými jsem žasla, jak vypadají nádherně, ale hned jsem o sobě zapochybovala - uměla bych něco takového doma také připravit? Jak autoři uvádějí v úvodu knihy: Dokážete to! V této knize není nic, čeho byste nemohli dosáhnout. A tak mi nezbývá nic jiného, než to vyzkoušet. Tak snad se zadaří.


Slova autorů:
Proč se tedy nasolováním a uzením zabývat ještě dnes? Příprava nasolených a uzených potravin doma není vždy levnější než jejich nákup v obchodě(i když často může být), ale už jen samo uspokojení z vlastní šikovnosti a  práce je dobrým důvodem - hrdost, jež se vás zmocní, když dokážete rodin a přátelům předložit na stůl vlastnoručně upravené pochoutky, je nesmírně příjemný pocit.

Pro nakladatelství METAFORA přeložil Viktor Faktor.

Chtěla bych velmi poděkovat nakladatelství METAFORA za poskytnutí výtisku k recenzi.

Tento článek byl původně napsán pro stepkova.bigbloger.lidovky.cz


Nakladatelství: METAFORA
Rok vydání: 2013
Počet stran: 176
 

Diskusní téma: Dick a James Strawbridgeovi: Nakládání a uzení - Doma a chutně

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek